Tanker om å komme hjem

det e kaldt.

Det her e andre gangen æ kommer hjem fra Afrika rett til vintern i Norge. Det va bare et par minus i Oslo men når man ikke har mer klær enn en vanlig hettegenser, og man nettopp har svetta i ca 40 varmegrader over nåværende temperatur i Norge, kjennes det litt kjølig gitt.
 
Det ble lite blogging de siste ukan. Og nu e æ i Vadsø. I går morges landa vi på Gardermoen, og skilte lag etter 4 måneder tett innpå hverandre. Trist.
Det e utrolig rart å reise fra varme solfylte Ghana til kalde mørke Vadsø. Det e så rart å kunne flytte sæ så langt på et halvt døgn. Det e ikke nødvendigvis sååå langt i avstand, men det e utrolig langt i kulturforskjeller, i korsn ting fungerer, ser ut, korsn folk e. Når æ kom til Ghana den her gangen, va overgangen ganske liten. Å komme til Ghana va blitt så vanlig og det va ikke så mye som va vanskelig å komme inn i. æ glir overraskende lett inn i Ghana-Yngvild-modus. men å komme hjem e rarere. Når vi kjørte på E6'n fra Gardermoen i går, va det stillere rundt mæ enn det va om natta i Ghana. Bilen flyter avsted på den altfor perfekte asfalten, vinduan e bolta igjen, og ikke en eneste bil ligger på tuter'n. På toalettan føler æ mæ som en slemming som hiver dopapiret rett i do, og dermed blokkerer rørene. Men her fins jo ingen dopapir-søppeldunk på toalettan. En kjempeirriterende overgang e fra engelsk til norsk tastatur på PC'n. KLarer ikke la være å skrive AE istedetfor Æ.
Men det ALLER vanskeligste kommer til å bli klesvask. Her e det æ oppdaga på badet til tante Inger i går:

Vaskemaskinen har følgende knapper og alternativer                             
Start/pause, bløtlegging, skåne, skånesentrif, pumping, stivelse, finskylling, kaldt, energisparing, kulørtvask, lettstelt, finvask, ull, forvask, kort, flekk, tidsforvalg, varighet, hovedvask, slutt, dør. 30-95 grader. 1500, 1200, 1000, 700, 400 (hva er dette..?)

Ghana: ta frem skitne klær. Legg dem i baljen med kaldt vann (tilsvarer bløtlegging, kaldt, 30 gr)
           mørke klær i en balje, hvite i en anna (tilsvarer kulørtvask, lettstelt, finvask etc)
           Putt i masse såpe (omo) og gå din vei. (tilsvarer forvask)
           Kom tilbake og skrubb, gnikk og gnu til klærne ser rene ut og ikke lukter svette (tilsvarer hovedvask)
          Sitt der og svett en stund, lengden på stunden avhenger av klesmengde (tilsvarer varighet)
           Klær med vanskelige flekker legges våte på badegulvet med et tonn omo på flekken (tilsvarer flekk)            deretter gå til "hovedvask".
           Vri opp klærne og putt oppi en anna balje med rent vann og rør rundt (tilsvarer skylling)
           Vri opp de "såpefrie" klærne til de slutter å dryppe (tilsvarer sentrifugering)

Tørketrommelen har ENDA flere knapper: lufte-, skap-, lett-, rulle-, stryke-, eller ekstratørt, signal, skåne, kort, tørking, avkjøling, krøllebeskyttelse, varmeveksler, beholder, lofilter, SLUTT.

Ghana: ta de sentrifugerte klærne og heng dem på snora (tilsvarer alle typer "tørt" og tørking)
                strekk klærne før dem henges opp (tilsvarer krøllebeskyttelse)
                Heng ut klærne klokka 10 i sola og dem e tørr kl 11 (tilsvarer kort)
                Ta dem inn igjen (slutt)...

 
Hvordan skal dette gå?

 To be continued…5 kommentarer

Vero

17.12.2006 kl.22:24

Det e kaldt ja. Å bli jaga ut for å kost snø å skrap is av bila første dagen etter hjemkomst va ganske så ille synes æ. Å tær'n min har liksom itj blitt varm enda. Å fy flate kor my bal d e me sokka, ullsokka å så sko. Kor my enklar d va å stikk et par barbeinte fota inn i sandalan. Jaja. Vaskemaskina har itj æ torra å prøvd enda...

Den avventandes velkomstkomitee

18.12.2006 kl.16:08

Velkommen heim Yngvild!Må du nu snart forville dæ innom biblaiteiket en gang i aller nærmeste fremtid sånn at man kommer over skuffelsen fra i dag da det plutselig va telefon fra skranken om at "det e nån her nede som vil prate me dæ" også tenkte æ at det kunne kanskje være dU, men. så. Va det jo, som vi begge burde vite, ikke dU likevel.Ikke det at det ikke e morsomt å hjelpe folk med ting æ ikke kan (som å skrive jobbsøknader, voivoi :) meeeeen, no Yngvild, no cry (av glede :') Kom snart.

den hjemkomne

18.12.2006 kl.16:29

æ va utfor biblo æ tenk. MEn det va jo stengT!! e d sommeråpent om vintern også? eller åpner d egentlig alltid 11???

Døråpneren

18.12.2006 kl.17:39

:)Egentlig åpner det alLtid klokka elleve ja, mEn, for sånne som ikke kan lære sæ åpningstidan vårs (Akk og Ve), så har vi jo også sånne magiske knapper plassert, ganske strategisk, ved siden av de to mest benytta utgangs/inngangs-døran, som hvis du trykker på dem mirakuløst nok vanligvis får nån til å komme og åpne døra for dæ. Tenk det.

ikke-verdig

18.12.2006 kl.23:39

følte mæ ikke viktig nok til sånn spesialdøråpning...kommer i morra...i ett-tida.:) altså tirsdag...idag...hvis du leser på jobbjepp

Skriv en ny kommentar

hits