Du kan kalle henne Nelly

I dag ble jeg minnet på at Nelly ikke ser ut som de fleste andre som bor her på Levanger. Det har ikke skjedd så mange ganger, at fremmede påpeker min datters utseende på en eller annen måte. Kanskje bare 3 ganger, for det er 3 ganger jeg kan huske. Jeg vet hun har silkemyk, lysebrun hud, mørkebrune, vakre øyne, og fantastiske og umulige sorte krøller. Hun er den vakreste ongen på jord. Jeg er også klar over at hun ser litt annerledes ut enn de fleste andre her. Hun får mye oppmerksomhet og kommentarer, kun positive. Hun er søt. 

I dag snakket jeg med 2 jenter på ca. 10 år som var ute og luftet hundene sine. De så på Nelly og sa hun var søt. Så kom spørsmålet, som jeg er ganske uforberedt på. Hvor kommer hun fra? Det er jo ikke noe galt i det, de var søte jenter med barns uskyldige nysgjerrighet. Voksne som ser Nelly kan også være nysgjerrige men er opptrent til å ikke være det, det er uhøflig. Jeg får sjelden spørsmål som dette fra voksne. Om noen vil spørre, er det helt greit. Men tilbake til jentene. Øøøøh. Hun kommer fra meg, svarte jeg. Jeg er mammaen hennes. Jeg så på dem at svaret ikke var tilfredsstillende, og forklarte at pappaen hennes er fra Afrika. Gifta du deg i Afrika, brøt den ene jenta ut, med store øyne. Nei, her på Levanger, sa jeg. Åh, det hadde vært kult om du hadde gifta deg i Afrika. Denne opplevelsen er ikke noe galt med eller vanskelig for meg, misforstå meg rett. Syns det er helt greit. Men jeg blir så overrasket når noen spør. Jeg tenker ikke på det. Jeg har ikke noe svar på hvor hun kommer fra. Jeg har ikke planlagt hva jeg skal si. Men er jeg naiv? Burde jeg ikke ha tenkt igjennom dette mange, mange ganger? At Nelly kommer til å møte kommentarer på utseende sitt, som lyshudede barn i Norge aldri får? Nelly kommer til å føle seg ganske norsk, og et slikt spørsmål er ganske forvirrende. Jeg har ingen planer om å innprente Nelly med at hun ser annerledes ut enn alle andre. Jeg har tenkt å la det skure og gå, og leve som om hun er som alle andre. FORDI DET ER AKKURAT DET HUN ER! Jeg har ikke tenkt å oppdra henne til å være forberedt på uvitenhet eller rasisme. Hvorfor skal jeg det? 

Forteller du barnet ditt tidlig at det ser annerledes ut, at barnet skal huske at det er akkurat like bra som alle andre barn, at barnet skal være stolt av annerledesheten, forteller du samtidig henne at det er noe "galt" med deg. Sier du til en jente at du kan bli AKKURAT det du vil her i verden, sier du samtidig at egentlig kan du ikke det, egentlig må du jobbe ekstra hardt for det, fordi du er en jente.Mange lurer på hva de skal kalle datteren min. Hva er greit å si? De fleste vet at n-ordet er utdatert og ganske tabu i Norge idag. Mulatt er vanlig og blir brukt mye, uten at folk flest vet opprinnelsen til ordet, nemlig muldyr - en bastard som ikke kan formere seg. Jaja, så er det opprinnelsen, men meningen de som sier det i dag har, er slett ikke uformerbar bastard hest-esel? Likevel er det jo ikke behov for et ord. Hva skal jeg kalle henne? Du kan kalle henne Nelly. Du kan kalle henne en jente. Du kan si hun med den lysebrune huden, mørke øynene og sorte krøllene.

Noen ganger blir jeg som mor usikker. Skal jeg bekymre meg for dette? Burde jeg være mer opptatt av utseende hennes, planlegge hvordan jeg skal forberede henne på å møte samfunnet? Jeg aner ikke om hun kommer til å møte rasisme. Jeg kan jo velge å bekymre meg for det, og snakke med henne om det. Ingen sa til meg da jeg var liten, at noen kom til å skrive navnet mitt under en gris i naturfagsboka. Men det skjedde jo. Jeg har overlevd det og. Nelly kan møte mye vonde ting. Jeg kan ikke gjøre så mye mer enn å være der når det skjer, og hjelpe henne finne ut av det. I mellomtiden håper jeg at de fleste ser på henne som en av flokken. En jente som vokser opp midt i Norge.

Du kan kalle henne Nelly.

 

2 kommentarer

30.03.2014 kl.21:37

Sikker på hun greier seg bra med så reflektert mor. Utrolig glad i dere.

Klem farmor ❤️

Bine

31.03.2014 kl.11:39

Barn kommer til å møte vonde og såre ting uansett hvordan de ser ut og uansett hvordan de forberedes. Ingen kunne forberede meg på årene med mobbing, og jeg kan heller ikke forberede mine barn på sånt. Men jeg kan oppdra mine barn til å være snille mot andre, og ta problemet dersom det skjer. Og jeg kan gi barna mine selvtillit; nå var du snill med vennen din og delte! Nå klarte du oppgaven, supert! Oi du er god på å telle! Så fint at du trøstet søsteren din.

Jeg ville gjort som deg, nelly er nydeligste nelly med sin lysebrune hud! ♥

Skriv en ny kommentar

hits