Ghana, jeg liker deg.

Ja. Det var den turen til Ghana som skulle inspirere meg til så mange blogginnlegg. Jepp. 

Plutselig var vi snart i midten av januar, regningsbunken øker mens  snøen (endelig) laver ned og iskalde dager med altfor mange minus venter på meg noen dager frem i tid. Hverdagen har brutalt brutt seg inn i livet mitt. Som i forrige innlegg serverte jeg jo klisjèen om at oppholdet i Ghana virker som en fjern drøm. Vel, hvis du lurte er den enda fjernere nå.


Dyrelivet er stas for store og små.

Heldigvis finnes bilder. Og notater. Som for eksempel fra kvelden da jeg og svigersøster nr1 satt ute og vasket opp kopper og kar, etter at vi hadde sølt suppe utover alle de nyvaskede koppene og karene. Da hun fortalte meg om oppveksten deres, og vi diskuterte barneoppdragelse og ga hverandre råd og tips. Og da det kom en dame frem fra mørket og spurte pent om hun ikke kunne få den ødelagte plastikkstolen vi hadde kastet ut dagen før. Hun fikk den. Med to bein inntakt.

Eller bananene. Jeg bare måtte få skriblet ned følgende: Husk banansmaken! Jeg liker banan hjemme. I Ghana er det som om smaken fra 3 importerte bananer fra REMA1000 er proppet inn i en Ghana-banan. Kjøpe banan langs veien mens man er ute og kjører, banan og peanøtter. En uslåelig kombinasjon. Jeg liker at alle bananselgere i Ghana også (selvsagt) selger selvinnpakkede porsjonspakker med peanøtter som følger med bananene. Nam.

Jeg elsker at is selges i forseglede poser som man bare kan bite et lite hull i, og suge ut isen. Ingenting smelter og drypper ned på klærne. Is uten pose rundt er egentlig en umulighet i Ghana, så lenge du ikke sitter i en iskaldt rom med aircondition såklart. Og det gjør omtrent aldri Yngvild i Ghana...


Fan Ice - SO Nice!

Men! Det er utrolig deilig når Eddy sin kompis kjører oss den lange veien hjem i bilen sin, i en endeløs kø av biler som helst vil gjennom samme, altfor minimale rundkjøring, og han setter på aircondition på full guffe. Da kan trafikk bare være trafikk. Og vinduene er igjen, sånn at Nelly ikke står i fare for å hoppe ut.. Sweet. Det er også utrolig deilig å gå inn i et enormt kjøpesenter, med butikker og supermarkeder som har alt, til og med toaletter med dopapir. Love.


Nelly ubestemmelig over det store utvalget av barnemat. Hadde nok smakt med et deilig glass med eggekrem med vaniljesmak!

En av de herligste tingene i Ghana er å dusje. Hjemme må man dusje fordi det er så og så lenge siden man har dusja, man har kanskje litt fett hår. Det er en nødvendig oppgave, men kjedelig (synes jeg). I Ghana er dusjing en av yndlingsaktivitetene. Følelsen av kaldt vann over hele seg etter en klam natt og en like klam morgen, er himmelsk. Eller etter en varm og svett og støvete dag, finnes det ingenting bedre enn å skrubbe seg ren med de spesialskrubbene som finnes bare i Afrika (tror jeg) som virkelig får av deg skiten. Sjarmen er spesielt at man alltid har vann i en bøtte først, og så bruker en liten kopp til å tømme vann over seg, uansett om det faktisk renner fra krana.

Dusj er en fantastisk (og livsviktig) ting i Ghana, og derfor er også mangelen på vann, stengte kraner o.l. noe av det verste Yngvild kan tenke seg. Blir aldri vant til tørre kraner. Bortskjemt nordmann.


Dusj og kraner fulle av vann. Og digre tønner fulle av vann, i tilfelle kranene blir tørre.

Jeg liker at vi plutselig har en bøtte full av mango i hus, og at avokadoene er gigantiske og selgeren alltid spør om du ska spise den idag eller i morgen, istedet for at du må stå i butikken og klemme og kjenne om den er moden, overmoden eller blir ikke moden før neste år. Liker at grandma har en hel bøtte med peanøttsmør, som egentlig ikke er smør, men kvernede peanøtter tilsatt vann slik at det blir en tjukk masse peanøtter full av smak. Og at vi omtrent tømmer bøtta og tar den med oss på flyet i en plastikkboks. Eller at grandma også har skaffet Nelly en bøtte sheabutter, en type feit krem fremstilt av Sheanøtten som vokser på trær i Afrika. Superbra for hud og afrohår, og fungerer nok aldeles utmerket som kuldekrem.

Jeg liker at neste jul skal vi sette fram vår nye afrikanske julenisse, som jeg har kjøpt i en ekslusiv souvenirsjappe, der souvenirene er fine og kule, og ikke glorete og souvenir-aktige.

Men. Aller best liker jeg faktisk å komme hjem igjen, og kjenne på hvor godt vi har det og hvor takknemlig vi BØR være for alt vi har, bare at vi glemmer det så altfor lett. Så tenk på det neste gang... Noen vil faktisk ha en ødelagt plastikkstol med 2 bein. Da er det ikke så nøye hvilke fliser vi har på badet.Family ♥ Ikke så flink å posere. Men finfin gjeng!

Ingen kommentarer

Hilde

10.01.2014 kl.22:30

æ lika det.

Skriv en ny kommentar

hits