I Ghana med livet som innsats: Kulturens kuriositeter

Ghana e et artig land. Ting som aldri skjer hjemme, skjer her. Det kan føre til mange latteranfall, hevede øyenbryn eller irriterte nordmenn. Alt ettersom.

Regler e jo som kjent til for å følges, ikke sant? Vel, det e ikke alltid de samme reglene gjelder for alle. For eksempel den dagen vi va ute og kjørte med vår kompis Bill, og stoppa på rødt lys. Forbi oss lirka det sæ en politimotorsykkel, som kjørte sakte, men sikkert rett over krysset. La det være sagt at han IKKE va i utrykning, han bare vet at han e politi, og kan dermed ta sæ til rette og kjøre på rødt. Skulle du være så uheldig å gjøre det samme, derimot, vanker det a) trøbbel, politistasjon, bøter eller fengsel. b) bestikkelse.

I Ghana finner du mat OVERALT. Langs gatan e det mini-gatekjøkken tett i tett, der du kan få alt mulig av ghanesiske lekkerbiskener, som take away i en plastpose. I tillegg kryr det av såkalte chop bars, der du kan få en benk, en stol, et bord kanskje, og få servert mat i fat. Den her maten kan du godt kalle fast food, dog ofte mer næringsrik enn det vi forbinder med begrepet. Men vår type fast food kan du også finne. Mange burger/pizza-sjapper finnes også i Ghana, og Eddy og æ søkte tilflukt på en da vi va på gaveshopping i riking-strøket, og sårt trengte aircondition. Æ gikk kjekk og grei til disken og bestilte en Chicken Burger til 5 cedis (18 norske kr.). Æ fikk det her:

Korsn vil du tolke den her burgern? Som kyllingburger? Ja.

Æ spiste, den va sånn helt passe god. Gikk for å betale. Dama ville ha 8,50 for burgern. Grunn? Dem hadde servert feil burger, nemlig. Med ost. Æ trudde det skulle være ost på den. Æ sa: Du kan jo ikke forvente at æ ska betale mer fordi dokker gjorde en feil. Dama sa: Hvis dem serverte mæ feil burger, burde æ levert den tilbake, istedetfor å spise den. Øh. Æ hissa mæ opp, slengte peng på disken til ho og sa at æ håpa ho va fornøyd med å svindle folk. Ho satte onde øya i mæ, æ så ho fortalte alle i restauranten om den hvite bitchen. Æ va rasende og vi strena ut. Hmpf, takke mæ til en chop bar der dem vet ka kundeservice e.

Som tidligere nevnt e det stor forskjell på fattig og rik i Ghana. Det e også store kontraster innen et hvert hjem. På enkelte områder står utviklinga omtrent stille i Ghana, mens på andre fyker den fremover i takt med Vesten. For mens en ghanesisk ung jente sitter ute på gårdsplassen og vasker alle klærne sine for hånd i en balje, ringer kjæresten på iPhone'n. Mens folk ikke har vann i krana, chatter dem om det på Facebook. Jepp.Reklame e en annen kuriositet. Reklame i Ghana viser som oftest en virkelighet som ikke e virkelig for mer enn en promille av befolkninga. En typisk reklame for tomatpurè for eksempel, viser en mor (selvsagt) i full gang i sitt skinnende kjøkken, i sine lekre smekre klær, alt e rent og pent, huset e supermoderne, enorme flatskjermer, digre kjøleskap, aircondition osv. Alt ka et helt vanlig hjem i Ghana IKKE inneholder. I et helt vanlig hjem i Ghana vil også mor, selvsagt, stå over grytene. Men på en liten gassovn eller noen ganger, en kullfyrt ovn som ser ut som en liten grill, og svetta i 35 varmegrader. Det vil nødvendigvis ikke skinne fra overflatene for de fleste hjem har ikke air-condition, og har dermed myggnett foran alle vinduer, og gjennom der siver det inn støv, støv, støv som legger sæ overalt. Det kan ikke skinne inne, så lenge du ikke har glassvinduer. Kjøleskapet står som regel i stua, og e såkalt "broni-wa-wu", det betyr "død hviting" og e demmes ord for second hand... Altså, en hvitings ting som ikke lenger e til nytte for hvitingen. Æ trodde reklame va til for at folk skulle identifisere sæ og få lyst å kjøpe produktet. Tomatpurè bruker alle. Men reklamen gjelder som sagt en mikroskopisk del av befolkninga. Klikk HER for et typisk eksempel.

Andre ting æ merker mæ i Ghana e at en dusj e himmelen, en skumgummimadrass e helvete, når du får et myggstikk tenker du at du har malariaparasitter flytende rundt i blodet, latinosåp på TV, talkshow om koffor homofili e ulovlig i Ghana (det e nemlig "un-natural carnal knowledge" må du skjønne, og derfor e det greit å være lesbisk, men ikke mann og homofil). OSV...

tida går på Levanger, og Ghana fader stille ut i bakgrunnen. Æ klamrer mæ til minnan og prøver å huske alle opplevelsan slik at æ kan dele dem her... en plass må det iallefall komme ut. 

I morra e det jobb igjen. Husker ikke helt korsn det funka..

:-)Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits