å flytte hjem

De fleste gjør det. Til slutt. Selv om de flytter ut. Så flytter veeeeldig mange hjem igjen. Slapp av, æ har ikke planer om det. Dessverre. Det hadde vært enkelt det, og deilig med öppna finnmarkske landskap så langt øyet kan se og frisk bris (stiv kuling) i håret. Men det e så mange ting som taler i mot. Iallefall EN. Været. Det e kaldt nok her i midt-Norge. Æ takler ikke tanken på 10 måneders vinter og 2 måneders høst. 

Ka handler det her innlegget om? Æ e ikke fra Levanger. Yes, I know, det  e helt utrolig med tanke på kor vellykket mitt dialektskifte har vært. Men altså fra Finnmarks perle, Vadsø. Og nei, der snakker vi ikke bredt om fesk og dæven tykje kor det bles/blæs...osv. Vi snakker faktisk tilnærmet bokmål med nordnorsk tonefall. Vi sier æ, og ikke, og vann, og fisk med I. 

Æ e innflytter i Levanger. I motsetning til mange innflyttera hadde æ både familie og venner her da æ flytta hit. (hadde jo kanskje litt med flyttinga å gjøre også). Det vil si en stk søster og en stk venninne. For ikke å glemme en stk nevø, men han kjente æ jo ikke før æ flytta hit da, i og med at han nettopp va fødd. Det å være ny i en liten by som Levanger krever sin kvinne og mann dersom man vil bli kjent med flere enn de to man hadde fra før. Ka gjør man da? En jobb, ja, det e alltid et sted man treffer andre. Hvis man har kolleger da, som man ser til daglig. I barnehagen ser du dine kolleger til daglig til de grader. Alle i barnehagen min e fra Levanger og omegn. Utenom en, men ho har bodd her så lenge at ho nærmest e herfra. (Se korsn vi bruker EN om hokjønn, istedetfor EI. Veldig bokmålsk.) Alle va altså herfra, dvs. alle har familie og venner HER. Alle har et nettverk fra før. Som æ har venta på at det skal komme en eller anna nyutdanna førskolelærer fra Bergen eller nå, som æ kunne ha forbarma mæ over. Men neida, rekrutteringa innen fylket e STOR. Det e jo ikke så rart når HiNT har førskolelærerutdanning.

Det e ikke alltid like lett å bli kjent med nye folk på den måten. Du kjenner dem du kjenner, men dem kjenner så mange andre at dem kanskje ikke har plass t så mange flere i nettverket ditt. Klart, du treffer dem som gjør plass til nye også. MEn det ikke det samme som det du ville hatt med en av dine gamle venner fra skole og hjemby. For å bli kjent med folk bør du selvsagt joine en eller anna forening, klubb osv. Æ bynte på 3T. Treningssenteret. Der blir du ikke akkurat kjent med noen! Etter utallige zumba-timer med de samme damene, begynner vi kanskje med litt gjenkjennende nikk til hverandre i garderoben fordi vi ser hverandre ganske ofte i fri utfoldelse og føler en slags samhørighet med hverandre. Men æ vet jo ikke ka noen av dem heter!

For Eddy e det her mye enklere. Han e utlending han! Og det e det mange av i Levanger. Dem har til og med en egen SKOLE for sånne som han, tenk det! Der e det en haug med folk, uten nettverk, som e i akkurat (nesten) samme båt. Etter mine reiser og opphold i det store UTLAND, har æ lært at utlendinger holder alltid sammen. Du trenger ikke gå så mange runder med en svenske du treffer i Ghana, som du må med en nordmann du treffer i Norge, før du kan invitere dem hjem til dæ. Sånn e det her og. Eddy kjenner jo omtrent alle som viser tegn på at dem kaaaanskje kommer fra et anna land, det være sæ hudfarge, øyefasong, bekledning osv.

Hmpf, her har æ bodd i Levanger i 2, 5 år, mens han har bodd her i 2,1 år og han kjenner 10 ganger så mange mennsker som æ gjør. Det vil kanskje ikke si at han e BEST BUDDIES med alle han hilser på i byen, men LÆLL som vi sier her på bøgda.

Det kan være ensomt å være norsk utlending...dvs. norsk men ikke "herfra". 

Én kommentar

Øyfrid

25.05.2011 kl.11:56

Du har nu vært flink å finne folk syns æ, æ derimot har jo bodd her i 5 år og e fortsatt bare på hils med en hel haug folk, kjenner dem ja, men omgås dem ikke mye på fritida. Det hjelper litt å få unga, men også i barselgruppa e alle unntatt en opprinnelig fra Levanger og har hele familien og barndomsvenneflokken her...

Skriv en ny kommentar

hits