trønder in the making

Æ har en sykdom som kanskje ligger litt i slekta. Æ klarer ikke holde på tonefallet mitt og dialekta når æ e omringa av folk som snakker en anna dialekt. Kanskje har det nåt med at pappa e sørfra og før æ tilbrakte mer og mer tid sammen med andre onga når æ va liten, snakka æ en salig blanding av Vadsø-dialekt og søring. Det tok noen år på barneskolen før mine "nå, nese, lege, og strek"  ble plukka av mæ, spesielt av venninner som syntes det va veldig artig når æ ringte hjem og sa: skal æ komme hjem NÅ? og ble til "nu, næse, læge og stræk". Når æ har vært på besøk hos slektninger sørpå, skifter tonefallet mitt. Vet ikke om dem merker det, men æ hører det sjøl og føler mæ ganske teit. Da æ tilbrakte 4 måneder i Ghana sammen med 2 trøndera, snakka æ helt trøndersk i følge folk æ ringte hjem til - æ hørte jo ingen anna norsk enn demmes. Min kjære far har jo også lagt fra sæ en del av søringdialekta men det e jo etter flere 10talls år i Finnmark.

Sjansen va altså veldig stor for at æ ikke sku klare å holde på Vadsø-tonefall når æ sku tilbringe alle dagan mine med trønderske barn på alle kanter. Og æ hadde rett. Tonefallet mitt skifta straks til karakteristisk trøndersk i barnehagen. Dont get me wrong, æ skifter ikke dialekt, bruker ikke alle rare trønderordan som "punni, hen og den, veintle" etc. Men en gutt hadde visst problemer med å forstå mæ likevel, for han sa:

"Æ skjønn itj ka du sei, du snakke et ainna språk enn mæ!!"

3 kommentarer

Henriette

15.01.2009 kl.23:01

Kjempe fin blogg. :)

Emi

16.01.2009 kl.09:49

hahaJeg har litt av det samme problemet. Snakker riktignok oslo-dialekt, men når jeg henger for mye rundt svensker går jeg over til svensk, er jeg med telemarkinger begynner jeg å si "eg" osv. Det verste er engelsken. Jeg klarer ikke å snakke normal engelsk rundt min nigerianske familie. Det har blitt helt grammatisk feil pidgin-english, og min mor som har engelsk som morsmål retter på meg hele tiden.

Vero

16.01.2009 kl.17:02

Hehe. Bare vent. Om et halvår si du punni å veintle du å :) Du må jo snakk sånn at ungan skjønne ka du sei! ;)

Skriv en ny kommentar

hits