Dagen derpå

Det e jo en skam at æ ikke legger ut i det vide og det brede om det spennende som skjer i Ghana akkurat nu. Det va presidentvalg i går. Det skal velges ny president, etter at John A. Kufour har gjort en ganske bra jobb i 8 år. Det e et veiskille i Ghana virkelig, det e et speilbilde av USA - It's a CHANGE sier alle.
Med alle de ting som IKKE fungerer godt i Ghana, e det lett å tenkte: politkerene e korrupt, dem e dårlig, dem e bare ute etter fame and fortune. Og fame and fortune får dem iallefall. Det finnes ikke en minister i Ghana som ikke tiltales med Honorable minister of this and that. Dem svømmer i peng og e selvsagt veldig priviligert, og ghaneserne blir ofte sjokkert når æ forteller om Jens Stoltenberg som kjører egen bil og handler på REMA. (Han gjør jo det). Men i Ghana e alle med makt alltid så mye mer viktig enn menigmann. En ghaneser ser sæ sjæl utfra korsn makt dem har over noen andre. Uansett korsn jobb du har, e det nesten alltid noen du kan heve dæ over. Og DET e viktig det.
Men poenget va, Kufour har gjort en meget god jobb for Ghana, skal man sammenligne med andre afrikanske presidenter. Han blir hedra både her og der, og e høyt respektert internasjonalt. Han har jobba for utvikling, null-toleranse for korrupsjon i regjeringa, mange gode ordninger har kommet fram under hans styre, som f.eks gratis helseservice for gravide, nasjonal helseforsikring som alle skal kunne ta del i, betale en engangssum og dermed få gratis legebehandling, nye veiprosjekter dukker opp overalt, ordninger for å få arbeidsløs ungdom ut i arbeid (nokka som har ført til en overbefolkning av gutter og jenter i hvert veikryss, kledt i gult, hvis jobb e å dirigere trafikken sammen med politimenn og trafikklys....) osv. Han har hadd mange gode intensjoner og visjoner. Probleman oppstår når ansvaret for ordningan gis videre, lenger ned i systemet. Det sier sæ sjøl at Kufour sjøl ikke kan styre og stelle med alt, og derfor må andre ta ansvaret. Og det gjør dem av og til kjempebra, men veldig ofte gjør dem det dårlig. Veiprosjektan tar ÅR, det blir dårlig utført for dem som sitter på pengesekken bruker mindre enn dem skulle og tar resten i lomma, og dermed får man et dårlig produkt. Organsering av sånt som helseforsikring e kaotisk, noen steder e det umulig å få kjøpt det, noen sykehus godtar det ikke, ordninga med de gulkledte ungdommene e et godt initiativ, og folk får en jobb, men e dårlig organisert - og æ frykter at hvis dem skal henge sammen med politiet, kommer dem til å lære demmes triks for å skaffe sæ litt mer salt i suppa ved å kreve peng fra en hver sjåfør.

For å gjøre en lang historie kort, politikeran e ikke alle så ille, men systeman og institusjonan fungerer ikke, korrupsjonen florerer lenger ned på stigen og DET e det ikke så lett å gjøre noe med.
Nu kommer oljeeventyret også til Ghana, og det spiller STOR rolle korsn politiker som kan tiltros det store ansvaret det blir å forvalte rikdommen som kan komme. Ghana har allerede enorme naturrikdommer og det synes ikke akkurat kjempegodt i Ghana, så kem vet ka som ska skje når olja renner inn?

Som Guro sa, ting tar tid i Ghana og man får ikke akkurat nå svar med en gang. Æ hører at man ska få resultatet av valget etter 72 timer. Æ vet ikke ka æ tror e best, som Guro kan æ ikke skryte på mæ nå særlig kunnskap om politikken i Ghana, den e kaotisk og innholdsrik. Men etter vi fikk TV i januar har æ hvertfall fådd med mæ masse nyheter og omtrent 50% av nyhetan e om politkeran. I tillegg har man bodd sammen med en politikkelsker som Eddy som har prøvd å undervise mæ på området. Æ satser på at NPP, partiet som Kufour tilhører, vinner. Noen frykter at når resultatet kommer kan det bli bråk og vold, og andre afrikanske land har jo ikke akkurat det beste rykte på sæ når det gjelder valg. Men i Ghana e folk altfor fredelig og rolig til å engang gidde å lage nå stort oppstyr, sir nu æ. La mæ referere til Guro igjen, "by God's grace it will be well".

Men som Eddy sier: "I dont care who wins. It is a choice between pest or cholera".

340x1 
Her e avtroppende president Kufour sammen med sin buddy-buddy, the Queen of England..

Bildet er lånt fra www.daylife.com/photo/0dbLcIP8MIevy

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits