I need a handtowel for travelling, please

Kulturforskjeller finnes overalt.

Etter en uke som salgskvinne har æ skjønt at dem finnes i korsn folk oppfører sæ som kunder i en butikk. Vel, æ visste kanskje at det e forskjell på en dame som handler tomater på et bråkete marked i Ghana og en dame som handler tomater på Kiwi i formen på transaksjonen, diskusjon om prisen, hyling skriking og skravling, vs. stille aksept av kiloprisen og et vennlig nikk kanskje til selgern.. Men nu jobber æ liksom i en butikk som e helt lik i formen som en norsk butikk som feks. Jysk eller nokka i den duren. Men det e stor forskjell på kundan ettersom kor dem kommer fra.

Når en hvit kunde kommer inn i butikken hilser dem som regel, og så durer dem inn i butikken alene, mens en ekspeditør følger etter og spør om dem trenger hjelp. Så lenge dem ska ha nokka som står på hyllan, som håndkler og sengetøy, sir dem nei takk, og ser sæ omkring sjøl, ser på prisan, plukker med sæ det dem skal ha og bærer det sjøl til disken.

Hvis en ghaneser kommer inn og ska ha nokka, søker han øyenkontakt med den første ansatte han ser og sier at han trenger f.eks. "some towels for travelling, can you help me"? Help me?? Det e håndklær på hyllan, veldig lett tilgjengelig, bare plukk med dæ et par som ser grei ut. Tross alt e det ikke towels for the king's bathroom, men some small towels for travelling... Men neida. Her e vi rik og berømt, og et håndkle e ikke bare et håndkle. Og vi må ha hjelp til alt. Kan ikke velge ut et håndkle sjøl eller se på prislappen. Og vi kan heller ikke bære varan våres til disken, eller ut i bilen. Derav mange ansatte...

Æ sporte mine kolleger ka æ sku si hvis noen kom inn og ville ha for eksempel håndhåndklær. "vi har gule, røde, blå...?? dem e alle i frotte..siden dem liksom e håndklær og det  e det som kjennetegner håndklær..". Neida, æ sku ta dem med der dem ligger, vise fram, og helst komme opp med et ekstra bruksområde i tillegg til det dem vil ha håndklan for... OK. "Ghanaians we dont like to read", sa min ene kollega. "The prices are there but they want to be told the price. And you see the door where they enter? It is written 'push' and 'pull' but nobody seems to open the door right." Ok. Ny lærdom. Æ forklarer dem at vi (hvitinga...) liker å se oss omkring sjøl, vi e redd for fremmede generelt så vi vil ikke skravle altfor mye med butikkdama, og vi e veldig vant med å måtte klare oss sjøl, pakke våres egne vara, lese skilt, fylle vår egen bensin og åpne våres egne dører.

Det e 6 ansatte i den her butikken. 4 selgera (tross dem har 3årig salgs/markedsføringsutdannelse), 1 assistant manager (med universitetsgrad) og en sjef. Og en fyr som henter varer fra lageret i kjellern. Og mæ. Alle steder i Ghana e som regel grovt overbemanna, det e mange flere ansatte enn det e behov for. I tillegg jobber dem enormt lange daga. Dem åpner 8 og stenger 7 om kvelden. I Accra kan det ta timer å komme sæ fra A til B, og de fleste som jobber der bor også kjempelangt unna butikken. Ho ene kommer hjem halv9-9 på kvelden hver dag. Og dem jobber til 6 på lørdaga. Ka e igjen av uka? søndag til å gå i kirka og vaske klærne dine. Ho ene e gift, men katti ser ho mannen sin egentlig? Som sagt, det e fullstendig overbemanna, og det hadde vært utrolig lurt om dem ansatte jobba skift. det hadde vært mindre kjedelig på jobb, og folk hadde hadd et liv. Men selvsagt, da ville dem blitt mindre betalt. Og alle vil jo ha en jobb, så dem tar det dem får. Å æ går lykkelig hjem kl. 2....

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits