så gjør vi så når til kirke vi går..

Ka forbinder vi med katolisisme i et land som Norge?

Paven, Roma, helgener og Jomfru Maria? Strenge regler, anti-prevensjon, anti-abort, gammeldagse, utdaterte verdier? Synd synd synd, forgive me Father, for I have sinned! Det e i hvert fall nåt av det æ pleide å tenke.
Første gang æ va i en katolsk gudstjeneste va i Ghana, og dog den va seremoniell og fulgte regler som følges i katolske kirker over hele verden, va det livlig, moro, dans og sang og glede, og lite dystert og mørkt som katolisismen har blitt fremstilt.

Men det va før æ hadde vært på en gudstjeneste holdt av den irske sognepresten. I motsetning til hannes ghanesiske med-prester, holdt han prekener akkurat som æ hadde forestilt mæ katolske prekener. Du e syndig, vi e så fæl, vi gjør ingen ting rett, vi går ikke i kirka, vi ber ikke nok, vi synder, vi ditt og vi datt, samfunnet e råttent. Han har alltid nåt å utsette på forsamlinga, han setter stemninga og e alltid negativ. Han står ikke og kjefter, han e ikke sint og skremmende, han snakker med verdens mykeste, svakeste, nærmest hviskende stemme. Men det e klagende. Før prekenen kunne han fortelle at i dag hadde vi i vente en 'beautiful message of God's love!' og æ tenkte: hurra, det kan jo ikke være negativt hvertfall! For en gangs skyld ska han kanskje bare preke litt om Gud og kor fantastisk Han e. Men nei. Det første han åpna prekenen med va: Når dokker ser mæ om morgenen, og går forbi, hils! Si 'Good Morning, Father, how are you?'
Tilsynelatende hadde enkelte i menigheten gått forbi han og prøvd å unngå han en eller anna dag. Så det første han måtte si va nokka anklagende. Og sånn e han alltid.

I dag va prekenen om kor syndig Ghana va blitt. Det va synd, uærlighet, svindel, løgn, SEX, ulydighet og korrupsjon overalt. Og gjett om han hadde mange eksempler! Det va egentlig ingen preken, men en tale om alle eksemplan han som prest kom over som viste kor demoralisert Ghana e blitt. Fedre som ber om penger til barnas skole, bare for å ta pengan for å bruke på gambling og kjærester, 12 år gamle jenter som har sex med kjæresten sin, katolikker som tar i mot bestikkelser, løgn og bedrag, stjeling fra arbeidsplassen etc. Det va alt han snakka om. Gud kom ikke inn.

Men høydepunktet kom da han annonserte han hadde sett en liste over verdens lykkeligste land. En eller anna undersøkelse hadde visst vist at dansker e de lykkeligste. Æ har også hørt om den undersøkelsen. 60 Minutes reiste til Danmark for å finne ut koffor dem va så lykkelig der. Og så vidt æ fikk med mæ va det ikke fordi dem va fri for SYND, som presten ville ha frem her. Ghana va nemlig ikke å se på lista en gang. And why are we not happy?, spør han. Ghana har gull, kakao, bauxitt, Ghana har solskinn hele dagen, hele året (nesten), og det her va grunnan til at folk burde være mer lykkelig? Ghana e velsigna med enorme naturressurser, ja, men også velsigna med et klassebasert samfunn der det e stor forskjell på kem som har glede av rikdommen. Folk i Ghana e fattig, folk sliter, ting e dyrt og vanskelig, helse og skole e ikke for alle, det e for folk med penger. Og sola steiker og gjør alt arbeid tyngre enn for eksempel i Danmark. Og en mann som har bodd i Ghana i over 30 år kan komme med sånne dumme grunner for at folk ska være lykkelig? Vet han ikke korsn ting fungerer?

I Norge har vi olje, og vi betaler masse i skatt. Dermed har vi et godt velferdssystem og omtrent ingen klasseskiller. Og vi e jo glad for det. I Danmark e systemet ganske likt, folk lever gode liv, folk har like muligheter, folk e avslappa, og ifølge dem som ble intervjua på 60 Minutes, dem nyter livet, dem spiser fleskesvor og drikker øl uten å tenke på vekta, og igjen ifølge dem, dem har ikke så strenge krav til sæ sjøl, som f.eks i USA der alle må nå 'the American Dream' for å ha et optimalt liv (USA kom på 16. plass). Men 'Father Irish' vridde det til at i Ghana e dem ulykkelig for dem synder og ikke e 'close to God'. Dem havna ikke på lista en gang fordi samfunnet e på vei under, med 'bribery, lies, sex before marriage, and scruffy, FILTHY, dirty pornography'. Og det e nok derfor Danmark havna først på lista. 'because of the absence of sin.' 

Yep. You nailed it today, Father.

oktober 28

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits