To vote or to pray - that is the question

Presidentvalg finner sted 7. desember i år i Ghana. Valgdager e som i Norge, faste dager som  ikke endres, uansett. Ikke sant? Her e det iallefall 7. desember hvert år. Og i år faller 7. desember uheldigvis på en SØNDAG. En hellig søndag. Derfor - Wahala! (problem). Folk kommer til bli stilt ovenfor det umenneskelige valget mellom å velge en ny president eller å gå i kirka. Misforstå mæ rett, æ har full respekt for religion generelt og i dette tilfellet, kristendom spesielt.

Stemmelokalan åpner ettersigende klokka 7 om morran og stenger klokka 6 om kvelden. Ergo, du vil ha goood tid til å BÅDE gå i kirka, og stemme, med mindre du deltar på ekstremt langvarige gudstjenester. Men du kødder ikke med ghanesera og kirka demmes.

Likevel kan æ ikke ta dem seriøst. I Eddy sin kirke der æ befinner mæ en og anna søndag, kommer folk ALLTID for seint, noen ganger en time inn i den 2 timer lange gudstjenesten. I jula va oppmøte utrolig labert, æ va helt overraska. Selv om kirka e stappfull hver søndag og alt det der, tar dem det ikke SÅ alvorlig at dem plutselig må sette sæ på bakbeinan når det gjelder valget... Æ som ikke har vært nå kirkegjenger i Norge noen gang, føler jo at i kirka e der man må oppføre sæ aller penest og det tar sæ IKKE ut å vandre inn midt i gudstjenesten å slenge sæ nedpå en benk, å likevel føle sæ så skinnhellig og gudfryktig.

Men ifølge mennesker intervjua på gata i en nyhetssending, vil the bli et PROBLEM at valget faller på en søndag. Folk må kanskje dra å stemme istedet for å komme for seint i kirka. I'm sure God will forgive them.

Det rare e at i det siste har nye velgere blitt registrert over hele landet. Folketellinga e ikke så systematisk i Ghana som i Norge sånn at alle e registrert i Folkeregisteret, og stemmeberettigede (?) automatisk står på en liste. I påvente av et National ID-Card som alle skal få en vakker dag (dem reklamerte for det her allerede i 2006 men ingen har sett snurten av det) må man ha et Voter's ID card for å kunne stemme. Derfor må alle som har fylt 18 siden siste valg eller ikke har registrert sæ før, registrere sæ. Og det arrangeres over en intens uke der registreringsstasjoner blir satt opp rundt omkring i byan, og dårlig organiserte registreringsoperasjoner starter. Når alle ska registreres over en kort periode, og du e i Ghana, blir det KØ og KAOS. For det første har det dukka opp enormt mange folk, flere enn man sku tro va nettopp fylt 18. Haugevis av folk kommer for å registrere sæ, og massevis av dem e godt voksne. Greit, det e bra at Ghana plutselig har hatt en oppvåkning i politisk engasjement. ELLER så e det at folk har mista ID-kortan sine og dukker opp for å få et nytt. Til tross for at det hver dag ruller og går "infomercials" på TV om at hvis du e registrert EN gang e det kriminelt å registrere på nytt. 

For det andre, pga. mange mange folk, og dårlig organisering, mangler registreringsstasjonan stadig materiell, registreringsskjemaer, film til kameraene som tar bilder til ID-kortan, og selvsagt, det blir mulighet for litt peng under bordet for å få kortet ditt raskere. Mange folk, manglende evne til å stå i kø, og arrogante folk som jobber med å registrere folk = krangling og kaos. Og HVER dag har det vært reportasjer fra forskjellige registreringsstasjoner i hver nyhetssending.

Here's an idea: Ka med å la folk registrere sæ fortløpende ved et kontor som e åpent hele året, be folk ta med sine egne passbilder så slipper man det kaoset over 7 intense daga?

Fordi det ikke e vits å opprette en sånt kontor, fordi snart skal alle ha National ID Card ... snart ja.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits