So this is Christmas

And  what have you done? I dag har æ vaska gølvet, ikke børi så mye ved, men vaska klær, tørka støv (og her e det ikke bare litt støv..), og handla inn litt god mat, kjøpt bl.a en ekstremt dyr pakke med 200 gram røyklaks fra Danmark, kokesjokolade og cornflakes til å lage julegodteri av, ost, brød og melk. Det hørtes kanskje ikke så imponerende ut med ost, brød og melk, men det e sjelden vare i dette hus. Hvertfall ordentlig grovt brød, ordentlig flytende melk i stedet for pulver, og ikke så veldig ordentlig men god nok, ost. Så det skal nok bli jul i stua her og. Vi har pynta med julelys og juledingeldangel som mamma har sendt.
 IMG_1762 Julepynt :-)

Æ har oppdaga en type ingefærkjeks fra Sri Lanka som smaker som pepperkaker som læregutten til bakemester Harepus i Hakkebakkeskogen har lagd (med en kilo pepper) og en type arabiske karameller som smaker som hjemmelagde karameller vi lagde før i tida. Dem har til og med satt opp et juletre i kirka! Hurra. Vi spiller julemusikk hele tida, masse norske sanger, og da sjefen i koret til Eddy sa han ville at dem sku synge en utenlandsk julesang på julaften, foreslo Eddy "En stjerne skinner i natt" med Oslo Gospelkor. Og sånn ble det. Den her uka har dem øvd og øvd på å uttale norsk, æ har vært litt språklig advisor, og fikk oppgaven å skrive teksten "som det uttales". Og slik uttales det visstnok for en ghaneser: 


Nɔ Er Den Hellieh Teemeh

Vi Stɔr I Stiernesheenn

Ɔ Herer Clockene Shimeh

Nɔ Ringes Yoolen Inn

 

Englene Singer Hoyt I Kor

Singer Om Fred Pɔ Vɔr Yor

Verden Var Aldri Helt Forlatt

En Stierne Shinner I Natt

 

En Nifott Kjærlighet Sɔver

Nɔ Er Goods Heemmel Nar

Vɔr Lange Vandring Er Ɔver

Stiernen Har Stanset Her

 

Se Heemlen Ligger Ɔ Weeler

Pɔ Yorens Gule Straw

Vi Stɔr Roont Kribben Ɔ Smeeler

Fɔr Vi Er Frem Meh Nɔ

 

Her Kan Vi Dromme Om Den Fred

Som Vi Skal Eye En Gang

Fɔr Dette Barn Har Heemlen Meh

Ɔ Yoren Filles Meh Sang

 

(Ɔ = å på Twi)

 

Æ ble helt varm om hjertet da æ satt og hørte på jente- og guttesoloen. På julaften skal man visstnok være flere tima i kirka på kvelden til over midnatt, og synge, danse og klappe i hendene, og dem skal synge julesanger i fleng. Og høydepunktet blir selvsagt En stjerne skinner i natt! I dag tvang æ Eddy til å gå på julekonsert i kirka demmes, men vi kom og oppdaga at det ikke va nå konsert allikevel. Selv om man sier fredag kl. 18.30 ska det være julekonsert i kirka, så MENER vi jo ikke det? Kan nok aldri venne mæ til at folk sier ting, men at det 9 av 10 ganga ikke skjer.

 

Det e lørdag morra nu, har vært våken siden 7 (sovet lenge faktisk), Eddy e å rydder/graver ut søppel og andre ekle ting fra avløpsrenna som går forbi kirka sammen med koret sitt, mens æ ligger og hører på den høylytte familien vi deler "alt" med. Minstejenta e nok i trassalderen og har raserianfall daglig, og får gjennomgå for det, for trassalder e ikke et begrep som brukes her, og e ingen unnskyldning for å oppføre sæ som man finner det for godt. Så da e det smekk eller klaps, og mer hyling og skriking og trass. Nesten hver dag våkner vi av at ho e rasende, og verre blir det når foreldran slår ho.. så da e det bare å starte dagen for alle i huset.

 

Her om dagen va æ på juleavslutning i barnehagen. Har ikke vært der på et par uker nu, har liksom slutta, men festen va æ jo nødt å komme på. Alle ongan hadde sine egne klær på og va så  fin, så fin. De voksne hadde også tadd på finstasen, og dem hadde satt en liten radio inne i klasserommet som det liksom sku komme musikk ut av. Vi sang litt sanger som vanlig og så fikk alle barna brus og kjeks. Så va det tid for fotografering. Etterpå fikk dem god mat, ris og kylling, og når dem gikk hjem fikk dem med en liten godtepose hver. Men dem ble kontrollert med hard hånd som vanlig, og når noen lekte og herja litt for mye, va kommentaren: "Nu i dag som vi har fest til og med tuller og herjer dokker, sitt ned og vær stille! Vi har fest!!" Litt av en fest..IMG_1808 Cheese!!

IMG_1813 My small boyfriends!

IMG_1845 Esinam og Asantewaa koser sæ

IMG_1815 The staff of Community 2, Nr. 1, Municipal Day Care Centre. Fra venstre: teacher Doris, sister Esi (kokke), teacher Ama, teacher Augustina and The Madam (sjefen)..

GOD JUL!

2 kommentarer

Tante Anne

23.12.2007 kl.18:54

Kjære Yngvild.Har forsøkt å sende deg en julehilsen via e-mail, men har ikke kommet frem. Ønsker deg og Eddy en riktig god jul. Hilsen fra oss i Skjeberg

Lisbeth

24.12.2007 kl.13:14

Voivoi! Håper du har sånn videokamerafunksjon på digitalkameraet ditt (det har du vel?) og kan filme hele seansen med det ghanesiske koret som synger på norsk! Kor kult! hehe! Ha en god jul!!! og hils Eddy "Merry Christmas" og "Kuwa na Krismasi njema" (hehe, trass i alle dine foredrag og formaninger fortsetter man å generalisere til at man kan bruke ett afrikansk språk til alle afrikaneran. Æ skjemmes. Menmen, han e jo en racer i swahili han duden din - og kanskje du kan lære mæ å si God jul på Twi en gang? hittil kan man jo bare fornærme på det der språket og det e jo ikke akkurat helt in the christmas spirit :)Stor klem!

Skriv en ny kommentar

hits