30.07

Endelig kom den syndige Yngvild sæ i kirka. Søndag klokka 5 (!!!) ringte klokka og opp med oss. Dagen før hadde heldigvis søstra til Eddy donert bort sitt nyeste kirkeantrekk til mæ. La mæ beskrive det: Skjørt og overdel. Skjørtet e african print, knallgult, med masse psykedelisk blått mønster med hvite kanta. Overdelen va beyond knallgul, den va gusjegul-grønn. Ensfarga selvsagt, som det typiske kirkeantrekket e her. Langt skjørt og en overdel, gjerne i samme mønster, eller som i mitt tilfelle, ensfarga topp som "matcher"skjørtet. Gul e jo i tillegg en flott farge for en bleik finnmarking.. Eddy forrådte mæ også, den sniken. Han hadde tidligere proklamert at han synes at hvitinga i typiske Afrika-klær så teit ut. Æ va såååå fornøyd med han, for e det nåt æ ikke e særlig glad i, så e det hvitinga som sprader rundt i klær som slettes ikke passer dem - stilen altså. Koffor ska vi prøve så hardt å være afrikansk når dem ikke akkurat renner ned bunadssjappan i Norge når dem kommer?? Nu va plutselig han på hele familien sin side om at æ burde ha på mæ antrekket i kirka dagen etter. Jaja. Lykken sto mæ bi den her dagen, da toppen IKKE passa mæ. Hurra! Så da måtte æ pent finne en t-skjorte av min egen kolleksjon som passa til skjørtet. Selvsagt e mine klær behagelige og praktiske, og ser dermed ikke så pynta ut som demmes fiiine stoffer, men drit i det. Uansett ka æ har på kommer æ til å stikke mæ litt ut in the crowd. Så tilbake til kirka. Den bynner halv7 på mårran. Det e egentlig bra det, for da har man hele dagen fri. 


Da æ bodde i Kumasi, bodde æ hos en pastor i en pinsevenn-kirke, og gudstjenestan demmes kan være skremmende på sitt verste. Dem hyler, skriker, bråker, faller i gulvet, gråter, taler i tunger, synger falskt, prater i det uendelige, har kirka si inni små lokaler som for eksempel klasserom og lignende, som e varme og ubehagelige, og vårs gudstjenester i Kumasi varte som oftest rundt 4 tima. I tillegg foregikk alt i den kirka på Twi, så æ skjønte lite av det som foregikk. OG dem danser masse, opp og ned, fram og tilbake, pinlige runder rundt alteret osv, som Yngvild ikke e spesielt fan av. Det e en fryktelig eksotisk opplevelse, ska ikke klage, men når du må dit hver søndag, og folk forventer at du skal være ditt kristne selv når du e der, da blir det litt slitsomt i lengda.

 

Men Eddy, God bless his soul (påvirka allerede), e katolikk. Nokka så normalt som katolikk. Æ har aldri vært i en katolsk gudstjeneste før, men hadde et visst inntrykk. Midnattsmessa i Vatikanet julaften e jo ganske kul, selv om den kanskje også e kjedelig i lengda hvis man va der. Uansett, Eddy hadde lovt mæ at demmes morgenmesser varer fra halv7 til halv9. Nøyaktig. Æ grua mæ likevel, for dagen æ dukka opp i kirka i Kumasi va æ en sensasjon, en hviting i kirka demmes! Wow. Men Eddy kjefta på mæ å sa følgende: INGEN kommer til å se på dæ, you are SO insignificant. Og right he was. Eddy synger i ungdomskoret så æ satt oppe sammen med søstran hannes. Og hadde utsikt over hele greia. Sognepresten e irsk, av alle ting, og det va han som holdt gudstjenesten den her søndagen. Til og med en hvit prest! Crazy. Og det va kjempefint. Korene sang kjempefint, musikken va fin, høyttaleran va god sånn at lyden ikke ble sprakende bråk som i Kumasi-kirka, og æ forsto selvsagt alt den irske presten sa. Fikk litt Da-Vinci-koden-følelese med alle kappekledte folkan. Det va ingen dansepress eller lignende. Satt bare pent på de behagelige stolan og hørte på dagens preken om at vi va altfor BUSY for GOD these days. Og busy e ikke bare et ord som betyr OPPTATT. Det står for en helt spesiell betydning, nemlig: BEING UNDER SATANS YOKE. D.v.s nokka sånt som å være under Satans åk. Eller no. Så da har æ lært det. Satan vil at vi skal være opptatt så vi ikke har tid til Gud. Greit nok. Father Campbell (for øvrig en upopulær kar i familien Danso, dont ask me why) gjentok det til det kjedsommelige, før dem hadde nattverd og litt announcements av nygifte, og søstran til Eddy foreslo dem skulle gå og annonsere mitt og Eddys kommende bryllup (not). Æ takka pent nei, men det e jo et hyggelig tegn på aksept..hehe. Så sang koret til Eddy en vakker sang også gikk vi hjem! Halv9. As promised.

 

Deretter satt vi hjemme hos dem i timesvis og venta på fufu og peanøttsuppe - søndagsmat. Koselig dag.

 

Morsom anekdote om korrupsjon følger.


Det e som kjent vanlig her å betale sæ ut av kniper, eller betale sæ til tjenester du ellers måtte ha venta leeeenge på å få. Spesielt vil æ trekke fram å betale sæ ut fra trøbbel med politiet. Det e jo selvfølgelig mest politiet som ønsker at folk betaler sæ ut av ting fremfor å gjøre jobben sin og ta dem med til politistasjonen. En bestikkelse her e salt i suppa, og politiet gjør jo alt for å få folk til å tru at dem MÅ betale sæ ut av situasjoner. Både Guro og æ begikk jo trafikkriminalitet i Ghana i fjor, ifølge griske politimenn. UANSETT, the point of the story is at det står i selveste Bibelen at bestikkelse e en bra løsning dersom du e i trøbbel med loven.


 I Matteus kapittel 5, vers 25-26 står det følgende (tar det på engelsk):

 "If someone brings a lawsuit against you and takes you to court, settle the dispute while there is time, before you get to court. Once you are there, he will hand you over to the judge, who will hand you over to the police, and you will be put in jail. There you will stay, I tell you, until you pay the last penny of your fine". Nemlig.

Én kommentar

Senjapia

02.08.2007 kl.22:04

Dærsken!

Der va du jo telbake i Ghana!! Så flott for deg. Skjønte på innleggene at lengtselen var stor etter å reise ned igjen.

Du store min for en kontrast fra skodda i Vadsø til hete Tema. Det er kjempeartig å lese innleggene dine, alt fra "kattjækelen" på badet til "syndige Yngvild" i kjerka.

Eddy og familien hans høres ut til å være gode menneska. Einaste som forbause meg e ei Vadsøjenta som ikkje kan sløye en fesk!! :)

Skriv en ny kommentar

hits