26.07

Intet nytt fra vest. Vi fikk ut katta tilslutt. Den hadde heldigvis kommet ut på verandaen, men verandaen e sånn at den ikke har nå åpning ut. Den har et rekkverk og fra rekkverket til taket e det myggnetting, så man e ute men man kan ikke komme sæ ut den veien. Og det kan ikke katta heller. Så tilslutt flytta vi alt som sto på verandaen inn i stua igjen (alle møblan sto der fordi dem lakkerte gulvet inne, og det ga katta mange bra gjømmesteder). Men etter å ha flytta alt så vi likevel ingen katt. Shit tenkte æ, den har klart å snike sæ inn igjen. Men så oppdaga æ en liten pappeske som sto igjen, og ganske riktig ? da æ åpna lokket stirra æ inn i to livredde katteøyne. Dumme kattungen satt der stille som en mus. Så da bar æ ut eska og lot den pile av sted. Hurra.

I går dreiv vi med dokumentforfalskning. Eddy fikk en av dem som jobber her i NGO?en å skrive under på et brev æ ska levere til immigrasjonskontoret, som sier at æ jobber som frivillig i the Abibimman Foundation og trenger utvidelse av visumet mitt. Eddy påstår nu at det ikke e så langt fra sannheta, at han ska få mæ ansatt her, men akkurat  nu e det nu ikke heeelt sant. I tillegg til det halvfalske brevet, har søstra til Eddy uansett en venn på immigrasjonskontoret, og det e ho som har drevet å levert inn søknaden til han, og dem har allerede gidd mæ 6 måneder, men ville ha et brev just in case. Søstra til Eddy jobber in the Ministry of lands, mines and forestry, in the wildlife division.. Dermed har ho et hav av kontakter som familien bruker flittig når det trengs. J praktisk.


Det regner for tida. I går regna det, i dag regner det. Vi va på besøk hos mor (der forresten hele den gale bølingen som familien hannes KAN være, va) og ho lå på sofaen under et teppe og så veldig syk ut. E du syk, spør vi. Æ fryser, kommer det fra under teppet. Æ må le. Hele familien va samla under et tak i går, og med så mange kvinnemennesker og en stum tenåring av en gutt, blir det mye skvaldring. Eddy gjør så godt han kan for å provosere alle og enhver, og han tror kanskje han har overtaket som husets eldste hankjønn, men han har jo egentlig ikke det. Vi så på King Kong på tv, ganske morsomt å se på film med afrikanera. Dem lever sæ virkelig inn i filmen, snakker til dem, og spretter i stolen. Koselig hvertfall, og vi får alltid servert tonnevis med mat hver gang vi kommer. Man trenger ikke si ifra på forhånd at man kommer, dem har alltid mat til oss også hvis vi dukker opp. Når æ lagde mat her i huset en dag, spurte æ Kwabena kor mye æ sku bruke av ditt og datt. Han sa: lag alltid mat som om du venter besøk av et par venner.

 

I dag begynner Eddy sitt norskkurs. Med professor Knudsen. Som alle vet e jo æ en excellent lærer med bøtter av tålmodighet. Heldigvis har æ en ganske smart elev, som har godt språkøre, og som kan mer om lingvistikk og grammatikk enn mæ. Eddy e fryktelig frustrert over Ghana, over alt som ikke fungerer, over politikera som bare e ute etter å putte penger i sin egen lomme, og strømrasjonering, vannrasjonering, økonomiske problemer og mangel på system. Han drømmer om system sir han. Vi får nu se korsn han takler et oversystematisert Norge. For det e målet nu. Finne en måte å få han inn på skole i Norge til høsten neste år, når han e ferdig med national service, som e obligatorisk arbeid for en eller anna instans, for det meste statlig, etter man e ferdig med bachelor-graden sin. Universitetan i Norge har stipender for utenlandske studenter men dem e veldig få og søkeran e utrolig mange, og det e kun dem aller beste karaktermessig som slipper inn. Så æ tar det ikke akkurat for gitt at han sku få plass på det stipendprogrammet. Vi ser etter alternative stipender eller løsninger og håper på det beste. Æ tenker negativt og tror aldri det kommer til å gå mens Eddy snakker om neste år når han e i Norge så bla bla bla?. Det e godt at noen har litt vett.

 

Eddy hadde lufta planan sine for mor i går om at han ska til Norge. Ho sa ho hadde hørt at i Norge så likte man ikke svarte. Æ blir svar skyldig for æ vet ikke korsn det e å leve i Norge som afrikaner. Æ kan si at noen e rasister, noen liker ikke utledningen, men de fleste tenker ingenting spesielt. Men korsn føles det egentlig å gå på gata, i butikken eller kor som helst? Og korsn føles det å være helt avhengig av å forstå språket? I Ghana kan man nesten alltid ty til engelsk. Det kan man jo i Norge også, men det ikke så naturlig som her. Her e jo alt engelsk. Det systemet han har så høye tanker om, kommer sikkert til å drive han fra vettet. Man får prøve å forberede han så godt man kan, men like sjokkerandes som det va for mæ å komme hit første gang, blir det nok for han å komme dit. Men gøy hadde det vært!

 

Nu må æ på kjøkkenet og se til gryta mi med oppvaskmiddel og skitne kopphåndkler og kjøkkenkluter som står og putrer for sæ sjøl.

Én kommentar

sjefen sjøl

28.07.2007 kl.20:54

heisann Yngvild.

har aldri vært på en webside før - kult.

Mange tanka fra Hege:)

Skriv en ny kommentar

hits