Nightmare on Kirkenes Airport

For å være litt føre var, bestilte æ flybillett til Oslo fra Kirkenes, ikke Vadsø, når æ vet kor lumsk(t) være kan være i Øst-Finnmark på denne tiden av året. Det tok jo min kjære søster nesten et halvt døgn ekstra å komme hjem nu nettopp, og siden tåka så og si har logget pal siden sist vi hadde en dag med litt varme, tenkte æ: Kirkenes e sikkert litt bedre. Så feil kan man ta.
I går kjørte hele familien rundt fjorden, og greit; det va grått og trasig, men ellers ingenting utenom det vanlige i juli - 7 grader, yr og lavt skydekke. På flyplassen i Kirkenes på den her tida av døgnet (11-tia) e det ganske kaotisk da to store fly (SAS og Norwegian) ska avsted med 5 minutters mellomrom, og hurtigrutepassasjeran velter ut av busser utfor avgangshallen. Det blir laaaaaaange køer av sånt, da dem bare har 2 skranker, og EN sikkerhetssluse. Anyway. Vi va tidlig ute, og æ mora mæ med å høre på noen middelaldrende poshe damer fra Oslo og omegn som klagde over "hvor gruuusomt dette var". Kom trygt igjennom alt mulig, og kunne konstatere at Norwegian-flyet mitt var 20 minutter forsinket. tenkte ikke annet enn at det var jo bra, for bak meg i innsjekkingen sto det svææært mange mennesker. Men etter en liten stund - Norwegian kan ikke lande, SAS kan ikke lande. Begge maskinene har returnert og landa i Lakselv for å fylle drivstoff - deretter sannsynligvis tilbake til Oslo og nye oppdrag. For mye tåke eller lavt skydekke - uansett, jeg fryktet det verste. Da kom beskjeden: Passasjerer som skulle med rute DY2728 til Oslo, den flyvningen er kansellert. Det blir satt opp 3 busser som skal ta dere med til GARDERMOEN (!??!?!). Bussene vil gå i ett og ta ca 22-24 timer. Mamma, pappa og Øyfrid var også der til å bevitne mitt, og ikke minst alle de andres sjokkerte ansikter da beskjeden kom. Samtidig fikk vi høre at SAS satt opp et ekstra fly som skulle komme i halv9-tida på kvelden istedet. Etter hvert fikk de kontrabeskjed, de skulle busses til Ivalo (3,5timer) og derfra fly til Oslo via Helsinki. Fint for dem. Vi skulle kjøre buss til Oslo. Egentlig tok jeg det ganske med ro, for istedet for å sitte å vente på et fly som kanskje ikke kunne lande likevel, ville blitt enda verre kanskje. jeg krisemaksimerte jo selvsagt, og kom fram til at hvis DETTE skjedde, ville jeg ikke rekke flyet mitt til Ghana, på tirsdag 06.45.... Så buss funket for meg for da var man sikker på å komme fram.
Men bussturen fristet ikke en gruppe fiskere sørfra som hadde vært og fiska laks i Finnmarka. En rasende mann ringte Norwegian og proklamerte at bussene kom IKKE til å forlate Kirkenes før han fikk snakke med sjefen. Hehe, tenkte jeg. Synd for deg, da får du bli i Kirkenes. MEN - han fikk selvsagt viljen sin på vegne av alle oss andre, og plutselig skulle vi bli i Kirkenes til klokka 23, da et Norwegian-fly skulle bli sendt opp. Men ingen kunne garantere at det skulle kunne lande. men der satt jeg da. Etterhvert dro mamma og pappa og Øyfrid og litt etter det kom Cecilie som skulle med SAS som gikk klokka 20. hurra tenkte æ, ho blir sikkert sittende her med mæ hele kvelden - og til slutt ende opp på en buss til en eller anna plass der store fly kan lande. Det hører med i historien at NU va avgangen min endra fra kl 23 til kl 0100... Men trur du ikke Cecilie sitt fly pressa sæ gjennom skydekket og ho stakk fra mæ etter en time. Slo ihjel noen timer med fantastisk ny teknologi - PC og medbrakt DVD. Så kom sannhetens time (avgangen var igjen endret til klokka 0000). Alles blikk var vendt mot himmelen som var faretruende grå og lik som den hadde vært hele dagen. SÅ ser vi noen lys på himmelen - Et fly! Alle blir veldig glade utenom Yngvild som hadde fådd med sæ at det skulle lande et lite Wideroe-fly samtidig (småflyan trenger visst ikke så fint vær som de store). Og så sant så sant, det var bare flyet til Vadsø. Æ bynte å få bange anelser da plutselig en av mine nye to venner på 9 og 11 utbrøt: der kommer det! Og sannelig min hatt, der landa Norwegian out of nowhere!! Og jubelen sto i taket på den tomme flyplassen i Kirkenes. Ok da, dumme sure fiske-mann. Det va jo selvsagt bedre å ankomme Oslo halv3 på natta enn klokka 14 neste dag etter 24 timer på buss. men det va risky. Norwegian hadde ingen tomme fly ledige, alle fly va fullbooka, og Kirkenes hadde ingen ledige hotellrom. Flyet som omsider henta oss kom fra Stavanger, og mannskapet hadde egentlig ferie... Norwegian va snill uansett, dem ga oss masse mat og drikke, og va veldig snille med oss, så skal ikke klage på dem. Men SAS har kanskje litt flere flyplasser og selskap å lene sæ på dersom nokka går galt (derfor ble alle sendt til Ivalo..).

Historien har selvsagt en lykkelig slutt. Her sitter æ mutters alene på Thon Hotel Gardermoen og venter på at det skal bli morra. Endelig kan æ lene mæ tilbake og ikke tenke på nokka mer som ska ordnes. Har "booka" rom hos Joe og Guro fram til lørdag, i mellomtida skal æ og Eddy velge kor vi ska bo. Ska bli gøy å komme tilbake til "huset" vårs og alle folkan i nabolaget. Og Eddy..

Kommer æ til å sovne ikveld? Think not.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits